Makaronu necə seçməli?
Tarix: 02.04.2013 | Saat: 23:00:00 | E-mail | Çapa göndər


Makaron məmulatı dənəvər buğdadan hazırlanmış, yüksək keyfiyyətli, uzun müddət keyfiyyətini dəyişmədən saxlanıla bilən yeyinti məhsuludur. Bu məmulat yaxşı dadına və qidalılığına görə fərqlənir və müxtəlif xörəklərin hazırlanmasında istifadə olunur. Makaron məmulatının tərkibində zülal, yağ, nişasta, şəkər, mineral maddələr və s. var və orqanizmdə 94% həzm olunur.
Makaron məmulatları yüksək keyfiyyətli və birinci sort unların tərkiblərinin zənginləşdirilməsinə görə çeşidlərə bölünürlər. Yüksək keyfiyyətli undan hazırlanmış makaron məmulatları yumurtalı və yumurtasız hazırlanır. Birinci sort unun tərkibi yumurta, süd unu, melanj, pomidor pastası, kök və ispanaq unu, müxtəlif vitaminlər və s. qarışıqlarla zənginləşdirilir. Qarışıqlardan asılı olaraq makarondan reseptlər əsasında uşaq və pəhriz xörəkləri hazırlanır.
Makaron məmulatları üçün una yumurta və ya yumurta unu qarışdırıldıqda onların keyfiyyəti, zülalların və yağın miqdarı artır, dadı yaxşılaşır, qidalılıq dəyəri yüksəlir. Belə halda onlar bişirildikdə dağılmır, çox hənir salmır, makaronun rəngi sarıya çalır. Makaron məmulatlarının keyfiyyət göstəriciləri onlara məxsus standartın tələbinə uyğun olmalıdır. Makaron məmulatının keyfiyyəti onların rəngi, səthinin vəziyyəti forması və bişirildikdən sonrakı iyi, dadı, bişirmə artımı və həlim salması ilə təyin edilir. Fiziki-kimyəvi xassələrinə görə onların nəmliyi, turşuluğu, sınma bərkliyi, sınmış qırıntıları və deformasiyaya uğrama vəziyyəti müəyyən edilir.
Makaron məmulatının rəngi əsasən birtonlu olub sarıyaçalar və ya kremrəngli, hazırlandığı unun növünün rənginə və ya onu zənginləşdirmək üçün qatışıqların rənginə uyğun gəlməlidir. Səthi hamar olmalı, çox zəif çıxıntılı olmağa yol verilir. Sındırma halında şüşəvari olmalıdırlar. Xarici forması məhsulun çeşidinə uyğun olmalı, əyriliyə, deformasiya olmasına, girintili-çıxıntılı olmasına yol verilmir. İyi və dadı özünəməxsus olmalı, acı tamı, boğucu və kif iyi, kənar iy və dad olmamalıdır. Bişiriləndə məmulat formasını itirməməli, yapışqanlı olmamalı və uzununa yarılmamalıdır.
Makaron məmulatlarının nəmliyi 13%-dən çox, uşaq yeməkləri üçün hazırlanmış məmulatın nəmliyi isə 12%-dən çox olmamalıdır. Adı makaron məmulatının turşuluğu 40-dan və pomidor pastası ilə zənginləşdirilmiş məmulatlarda isə 100-dən çox olmamalıdır. Təminatlı saxlanılma müddəti əlavəsiz makaron məmulatları üçün 1 il, yumurta, süd və s. əlavə olunmuş makaron məmulatı üçün 6 ay, tomatlı makaron məmulatı üçün 2 aydır. Bu məmulatların saxlanılması zamanı temperaturun sabit olmasının böyük əhəmiyyəti vardır. Temperatur kəskin dəyişdikdə məhsulda çatlar əmələ gəlir, ovuntu və sınıqların miqdarı və nəmlik artır. Saxlama müddəti ötdükdə makaronda dəyişikliklər nəzərə çarpır, turşuluğu artır.
Makaron məmulatını kağız və ya sellofan paketlərə və karton karobkalara, kraft-kisələrə qablaşdırırlar. Bu məmulatlar quru, təmiz, nisbi rütubəti 70%-dən çox olmayan yerlərdə saxlanmalıdır. Rütubətin yüksək olması məhsulun nəmlənməsinə və xarab olmasına səbəb ola bilər. Məhsulun bükülməsi və qablaşdırılması standartın tələblərinə cavab verməlidir.
Saxlama yerlərində onlar zərərvericilərdən və gəmiricilərdən qorunmalıdır. Bu məhsullarda keyfiyyətin qorunması üçün nəmliyin normal saxlanması əsas şərtdir, onun normadan cüzi artıq olması məmulatın qırılıb, əzilməsinə gətirə bilər.
Təqdim etdi: İlkin AĞAYEV




 
Bölməyə aid digər xəbərlər
24.09.2018
Səyyar ASAN xidmət davam edir
24.09.2018
Leyla Əliyeva “Beynəlxalq Sülh Günü”nə həsr olunmuş tədbirə qatılıb
23.09.2018
Səkkiz ayda hər bir sakin 554,5 manatlıq ödənişli xidmətlərdən istifadə edib
21.09.2018
Bakı metropoliteni tarixinin ən böyük sosial layihəsinə start verilir
20.09.2018
Ağdamda keçirilən əmək yarmarkasında 75 nəfərə işə göndəriş verilib

Şərh əlavə olunmayıb



    ,    
Mehriban Nəsib
Araz Hüseyn
Fuad HÜSEYNZADƏ
Namiq Əliyev
Hansı dövlətləri Azərbaycana dost hesab edirsiniz?
Türkiyə
Rusiya
ABŞ
Almaniya
Fransa
İngiltərə
Gürcüstan
Ukrayna
Belorusiya
İran
Çin

  Nəticələr!    İştirak edənlər: 10137

1 Ötən tədris ilində Bakı Atatürk Liseyinin 36 məzunu dünyanın müxtəlif universitetlərinin tələbəsi adını qazanıb
2 “Bu il sığorta bazarı 40 faizdən çox genişlənib, yığımlar artıb”
3 Krivoy Roqdakı soydaşlarımız festivala hazırlaşırlar
4 Yalnızlıq qorxusu
5 “Türkiyə və Azərbaycanla yaxın münasibətlər quran Rusiya Ermənistanın maraqlarına heç bir məhəl qoymur”


© Copyright 1999-2013 "Palitra" müstəqil ictimai-siyasi qəzet
Azərbaycan, Bakı ş. Sahib Zeynalov 15/31
Tel/Fax.: 441-39-97, Tel: 449-55-46
Müəllif hüquqları qorunur. Məlumatdan istifadə etdikdə istinad mütləqdir. Məlumat internet səhifələrində istifadə edildikdə müvafiq keçidin qoyulması mütləqdir. Designed by inetlab.info