“Ağ qızıl“ın şəfa əhəmiyyəti
Tarix: 17.10.2017 | Saat: 17:52:00 | E-mail | Çapa göndər


Pambıq ölkəmizdə çoxdan əkilib-becərilən bitkilərdən biridir. Mənbələr hələ XV əsrdə Şamaxıdan Rusiyaya pambıq məhsullar aparıldığından xəbər verir. XVIII əsrdə Mil-Muğan və Şirvan düzlərində, XIX əsrin əvvəllərində isə Quba və Bakının bəzi əyalətlərində də pambıqçılıq inkişaf etdirilib.
Milli.Az bildirir ki, həmin əsrin 30-cu illərindən Azərbaycanda Misir və Amerika, həmçinin Mazandaran və İran pambıq sortları becərilməyə başlanılıb.
Pambıq istilik və işıqsevən bitki olduğuna görə isti iqlimli ölkələrdə bitir. Hələ eramızdan 3 min il əvvəl Hindistanda pambıq əkilirdi. Misirdə onu eramızdan əvvəl VI-V, Qafqaz ərazisində isə eramızdan əvvəl VII-IV əsrlərdən becərirlər. Qiymətli bitki olduğuna görə onu "ağ qızıl" adlandırırlar.
Hesablamalara görə, 100 qram pambıqdan təqribən 30-35 faiz lif alınır və lifdən müxtəlif parçaların toxunmasında istifadə olunan iplik əldə edilir. Pambıqdan təkcə parça istehsal olunmur, onun müalicəvi əhəmiyyəti də çoxdur. Müalicə məqsədilə daha çox pambığın kökləri, həmçinin yarpaq, toxum, çiçək və məhsulundan istifadə edilir.
Pambıq köklərinin dəmləmə və bişirməsi orqanizmə virus əleyhinə və antibakterial təsir göstərir və həmin xüsusiyyətinə görə dəri xəstəliklərinin, herpes və dəmrovun müalicəsində istifadə olunur. Qanda xolesterinin səviyyəsini salır, arterial təzyiqi tənzimləyir, hipertoniya və aterosklerozdan əziyyət çəkən xəstələrə müalicə və profilaktika məqsədilə verilir. Pambıq toxumu qaynadılaraq qəbul ediləndə orqanizmi tonuslandırır, E vitamini ilə zəngin olduğuna görə menstrual sikl pozulmalarının və sonsuzluğun müalicəsində istifadə olunur.
Pambıq yağı üz dərisinin yenilənməsi və dəridə olan yaraların sağalmasını sürətləndirir. Zökəm vaxtı qaynadılmış pambıq yarpaqlarının buxarı ilə inhalyasiya etmək burun tutulmasının qarşısını alır. Yanmış pambığın və yaxud pambıq köklərinin tozu yara nahiyəsinə səpiləndə qankəsici təsir göstərir.
Kulinariyada salat və xörəklərin hazırlanmasında da pambıq yağından istifadə edilir.

Mahmud




 
Bölməyə aid digər xəbərlər
12.11.2018
Azərbaycan dünyanın 25-ə yaxın ölkəsinə fındıq məhsulu ixrac edir
12.11.2018
AQTA-da meyvə-tərəvəz istehsalı və ixracatı ilə məşğul olan sahibkarlarla görüş keçirilib
12.11.2018
Azərbaycan Şəkər İstehsalat Birliyindən iqtisadiyyata daha bir töhfə
12.11.2018
Bakı rusiyalı turistlərin şopinqi üçün ən yaxşı şəhərdir
12.11.2018
Prezident Elektron Hökumətin İnkişafı Mərkəzinin inzibati binasının açılışında iştirak edib

Şərh əlavə olunmayıb



    ,    
Tural Tağıyev
Namiq Əliyev
Namiq Əliyev
Mehriban Nəsib
Hansı dövlətləri Azərbaycana dost hesab edirsiniz?
Türkiyə
Rusiya
ABŞ
Almaniya
Fransa
İngiltərə
Gürcüstan
Ukrayna
Belorusiya
İran
Çin

  Nəticələr!    İştirak edənlər: 10457

1 İncəsənət dünyaya sülh gətirir
2 İsveçdə Skandinaviya Azərbaycanlılarının Koordinasiya Şurası yaradılıb
3 “Universitet müəllimi 30-40 il əvvəl qazandığı bilik və metodlarla auditoriyaya girməməlidir”
4 “Universitetlərdə rəhbər şəxslərin qapıları tələbələr üçün daim açıq olur”
5 Polşalı şagirdlər Azərbaycan nağıllarına illüsturasiyalar çəkiblər


© Copyright 1999-2013 "Palitra" müstəqil ictimai-siyasi qəzet
Azərbaycan, Bakı ş. Sahib Zeynalov 15/31
Tel/Fax.: 441-39-97, Tel: 449-55-46
Müəllif hüquqları qorunur. Məlumatdan istifadə etdikdə istinad mütləqdir. Məlumat internet səhifələrində istifadə edildikdə müvafiq keçidin qoyulması mütləqdir. Designed by inetlab.info